Bakgrund


Lite kort om mig Så heter jag Thomas Karlsson, bor i Varberg och jobbar som nätverkstekniker på NilsonGrop AB, nordens största skodetaljist med butikskedjorna Din Sko, Skopunkten, Nilson och Jerns.

Mitt hobbyprojekt startade efter att jag läste boken ”Big Bang” av Simon Singh. Jag blev då inspirerad att försöka programmera Newtons tyngdkraftslag och få en måne eller satellit att gå i bana runt jorden.

Mitt allra första planetprogram gjorde jag dock redan i början på 1980-talet på min första dator, en Dragon32 som kopplades till TV:n och med kassettbandspelare som sekundärminne… Det var när jag hittade boken ”Med miniräknare i rymden” av Peter Duffet-Smith och med vars hjälp jag kunde beräkna och visa planeternas positioner, solens och månens upp- och nedgång, förmörkelser m.m.

Metoderna i ”Med miniräknare i rymden” är analytiska, dvs. man använder himlakropparnas banelement för att beräkna deras positioner och inte tyngdkraftslagen direkt. (Pga. de massiva beräkningar som krävs har den analytiska metoden varit den enda praktiska tills moderna datorer kom.) När jag nu över 20 år efteråt fick ny inspiration att göra ett astronomiskt program var det tyngdkraftslagen jag ville leka med. Nu på PC och med Visual Basic som programspråk.

Leka var just min avsikt från början. Jag är ganska förtjust i matematiska problem och ville se om jag kunde klara detta. I början försvann satelliterna i spiralbana bort från jorden men efter jag fick till en bättre integrationsmetod, Runge-Kutta, blev banorna stabilare. Sedan var jag fast och ville förbättra programmet och metoderna mer och mer. Först genom att använda jordens och månens verkliga positioner, sedan genom att lägga till fler och fler himlakroppar, beräkna fenomen som fullmåne och förmörkelser och göra beräkningarna mer och mer noggranna.